Va intra România în Schengen pe 8 decembrie? Iohannis: „Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final”

Preşedintele Klaus Iohannis spune că România poate găsi soluţii astfel încât să fie invitată în Schengen pe 8 decembrie: „Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele”.
„Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem însă gata să colaborăm, suntem gata să găsim soluţii şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie. Nu e vorba că ar fi nişte chestiuni cu totul noi. Atât doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare şi după toate părerea mea toate aceste sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuţia de pe 8 decembrie”, spune Klaus Iohannis.
El a fost întrebat de un jurnalist lituanian dacă România poate intra în spaţiul Schengen pe 8 decembrie.
Preşedintele Klaus Iohannis a avansat miercuri scenariul unei amânări cu o lună sau două a deciziei privind intrarea României în zona europeană de liberă circulaţie.
„Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen. Nu e util să forţăm un vot care nu este, poate, cel aşteptat. Şansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen… Sunt întrebări legitime şi noi suntem pregătiţi să dăm răspunsurile. (…) Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns. (…) Dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, spunea Iohannis, care s-a aflat miercuri într-o vizită oficială în Lituania.

Facebook
YouTube